Een samengesteld gezin
Je ziet het overal om je heen, samengestelde gezinnen. Ouders die uit elkaar gaan en met een andere partner een nieuw gezin vormen. Soms heeft de nieuwe partner nog geen kinderen en krijgt hij of zij er ineens een taak als opvoeder bij. Het komt ook voor dat de nieuwe partner zelf ook al kinderen heeft en je plots met twee gezinnen aan de keukentafel zit.
Ik was het huis al uit toen mijn moeder opnieuw verliefd werd. Tot over haar oren. Vanaf een afstand bekeek ik alles. Ik zag dat ze gelukkig was. Echt gelukkig. Ze vertelde honderduit en natuurlijk kon haar nieuwe vriend niets fout doen. Het was alleen niet mijn vader.
Welke band je als kind ook hebt met je ouders, het blijven je ouders. Daar komen geen nieuwe liefdes tussen en dat is maar goed ook. Vergeet niet dat:
- je kind maar een papa heeft en een mama
- die termen zijn en blijven alleen voor hen en niemand anders
- je het daardoor makkelijker maakt voor jullie kinderen om de nieuwe situatie in kaart te brengen
Binnen samengestelde gezinnen speelt een andere dynamiek dan binnen traditionele gezinnen. Vaak gaat het daar mis in de onderlinge relaties, in de onderlinge communicatie.
Hoe goed de bedoelingen ook zijn, de blijheid die de partners voelen omdat ze na een scheiding het geluk weer hebben gevonden, straalt niet altijd af op de kinderen
De boze stiefmoeder
Wie kent het sprookje niet? Hoe pijnlijk is het dan dat je je zelf als een boze stiefmoeder of stiefvader voelt, of de kinderen van je nieuwe partner je zo zelfs (stiekem) noemen? Jullie kinderen zijn vaak nog niet zover of krijgen er ineens broertjes en/of zusjes bij. Dat kan fantastisch zijn….maar duurt vaak enkele jaren voordat ze dit ook zo ervaren.
In een samengesteld gezin hebben de (stief)ouders vragen als:
- Hoe stel ik mijn kinderen voor aan mijn nieuwe partner?
- Wie is verantwoordelijk voor welke rol binnen het nieuwe gezin?
- Wat kan ik doen mijn stiefkind me niet leuk vindt?
Vragen die tijdens de mediation besproken mogen worden in een veilig gespreksklimaat. Er is nergens taboe op. Haat en liefde lopen vaak door elkaar. Hoe eerder je uit kunt komen over je eigen gevoel, hoe sneller je aan de slag kunt met oplossingen. Want die zijn er. Altijd.
Iedere stiefouder wil geaccepteerd worden
Toen ik mijn vriend leerde kennen had hij al een dochter en was ik van de een op de andere dag stiefmoeder. Ik had werkelijk geen idee wat dat inhield en hoe ik me moest gedragen. Ik wilde vooral heel graag dat zijn kind mij leuk vond en deed vooral mijn best om het ‘goed’ te doen. Zonde. Weet ik nu.
Iedereen die ik spreek herkent zich hierin. Je doet je uiterste best om een goede stiefouder te zijn maar niets lijkt te helpen. De kinderen hebben vanaf dag 1 al een mening over je klaar en lijken daar niet meer vanaf te willen wijken. Hoe kun jij het dan nog goed doen?
Hoe lang duurt mediation bij samengestelde gezinnen?
We maken eerst kennis met elkaar en jullie vertellen waar jullie precies tegenaan lopen. We bespreken wie er aan tafel zit met mij en in welke combinatie. Soms komt het voor dat er geen enkele communicatie meer is tussen een stiefouder en het stiefkind, maar wel de wens om met elkaar om te kunnen gaan. Dan helpt het als ik eerst individuele gesprekken voer. In 1 of 2 gesprekken kunnen jullie al een heel eind komen, soms zijn meerdere gesprekken nodig om een beweging naar elkaar toe te maken.
Wat kost mediation?
De kosten van een mediator liggen vaak tussen de 120 en 200 euro per uur. Mijn uurtarief voor particulieren bedraagt 150 euro per uur, exclusief btw. Daarvoor in de plaats krijg je uitstekende begeleiding in de gesprekken die jullie gaan voeren met elkaar en achtergrond informatie over de systemen die spelen binnen een samengesteld gezin en binnen het gezin waar je zelf vandaan komt. Mediation helpt echt om jullie samengestelde gezin naar elkaar te laten luisteren, begrip te krijgen voor elkaar om vanuit daar beter te kunnen communiceren met elkaar.
Ook toe aan wat verheldering binnen jullie nieuwe gezin? Wil je eindelijk iedereen eens samen op je verjaardag hebben? Maak dan een afspraak voor een gratis kennismaking.
Kind gesprek
Niet alleen voor de (stief) ouders verandert er veel. Ook de (stief) kinderen komen in een ander systeem terecht. Voor de kinderen en stiefkinderen is het dan fijn om te worden gehoord. In een veilige omgeving bij mij op kantoor, waar ze hun verhaal kwijt kunnen. Ik leg dan ook uit dat alles wat het kind vertelt, vertrouwelijk blijft. Alleen met toestemming van het kind, deel ik informatie met de (stief) ouders.